Проф. Любомир Халачев Един лидер трябва да се научи да обяснява

...
Проф. Любомир Халачев Един лидер трябва да се научи да обяснява
Коментари Харесай

Проф. Любомир Халачев: Помощ от публиката

Проф. Любомир Халачев

 

Един водач би трябвало да се научи да изяснява по този начин, че всички да го схващат. Това споделя Лий Якока, един от най-хубавите американски бизнесмени, когато изяснява на студентите кои са най-важните качества на водача.

 

Има такава известна игра, в която състезателят, в случай че не знае по какъв начин да отговори на въпроса, търси помощ от публиката. Публиката постоянно знае верния отговор. Ще се позовем на опита на тази игра.

 

От един месец виждам известно предаване по малкия екран в което водещата, другояче интелигентна и бързо мислеща журналистка, непрестанно задава въпроса: Защо стана по този начин с Шенген! Обяснете ни какво тъкмо стана! Политиците, които седят на стола против нея дълго и напоително приказват, само че най-после, очевидно, нищо не изясняват. Аз не го разбирам, моите познати, все интелигентни хора не го схващат и по всяка възможност не го схваща и самата журналистка, което си проличава по усмивката й, която тя се пробва непрестанно да скрие от почитание към политиците.

 

Затова желаеме да зададем обществено няколко въпроса, които от много време не могат да намерят прецизен и понятен отговор. Въпросите са няколко, само че зад тях прозират още десетки незададени или ненамерили отговор въпроси които няма да зададем, с цел да спестим времето на читателите:

Детската болница – за какво след толкоз диалози, договаряния, експертизи детската болница, почнала своя градеж през далечната 1978г не може да бъде издигната в интерес на децата на България. Един от виновните за това деяние специалисти отговори, че болничното заведение може да бъде издигната за четири години. Само че не сподели по кое време ще стартира това летоброене, с други думи - по кое време ще бъде направена първата копка на въпросната болница. Представете си- с цялата мощност на страната този въпрос не може да бъде решен – значи има някакъв неизпълним проблем. Кой е той?

Бързата помощ - за какво толкоз десетилетия бързата помощ в България не може да извършва своите отговорности по този начин както се поставя за това през 21 век. Защо тази активност, която зависи напълно от Министерството на здравеопазването не откри съответен метод: пазаруване на нужните коли за спешна помощ, образование на парамедици и така нататък и тъй наречените, а би трябвало хората да умират по улиците, до момента в който чакат тази помощ? Сигурно има отговор – желаеме да го получим, прецизен и понятен.

Електроенергия- за какво станахме вносители на електрическа енергия, вместо да изнасяме и да печелим от това? Чакаме от години понятен отговор за какво не развиваме атомните централи макар, че бяхме една от водещите в това отношение страни. Отново имаме потребност не от извинения и прекачване на виновността, а от понятен и прецизен отговор.

Съдебната промяна – от десетките диалози пред телевизионния екран по този въпрос по този начин и не разбрахме какво тъкмо би трябвало да се реформира, с цел да могат в идващите месеци всички българи да получат добра, работеща правосъдна система, която да възвърне в тяхното схващане облика на справедливостта. Ние не питаме кой, кого, по какъв начин и за какво би трябвало да  избира. А по какъв начин ще се направи по този начин, щото хората да получат чувство за правдивост.

Какво стана с Шенген –  по този въпрос няма да изяснявам за какво питаме, защото цялата страна разбра, че нещо не е направено както би трябвало. Даже се появи анекдот, че в случай че се разпусне Европейски Съюз, на Румъния и България няма да им разрешат да излязат от Европейски Съюз, тъй като не са покрили критериите за излизане.

Искаме политиците, които дават отговор в държавното управление, в Народно събрание и в виновните институции да обяснят по този начин, че всички да схванат техните отговори. Без значение дали ще ни харесат или не. Но в случай че не могат да ни дадат разбираеми отговори на въпросите,  очевидно има две аргументи.

Не знаят по какъв начин да го създадат, тъй като не могат добре и разбираемо да обясняват- тогава би трябвало да си подадат оставката и да си намерят друга работа. Работа, която могат да правят и за която не са нужни доста думи и комплицирани пояснения. Защото в случай че не могат да дадат разбираеми пояснения, те сигурно не могат да дават разбираеми задания на своите чиновници. И тези чиновници ще подхващат дейности, които няма да бъдат потребни за обществото. Даже, опасявам се, те ще подхващат нездравословни за страната дейности. 

Знаят, само че не желаят да обяснят- следователно дължат пояснение на българския народ „ за какво “. Защо не желаят да обяснят и какво се крие зад това по този начин мощно отвращение да си извършват конституционните отговорности като ръководители на страната. Но те несъмнено няма да могат да го кажат, тъй като те и пред себе си не желаят да признаят позорния факт, че някои действия от години са осъществявани срещу ползите на българския народ и на българската страна.  И тук значимият въпрос е: „ Защо тези политици, които са полагали клетва пред Народното събрание да служат на България не са изпълнявали съзнателно тази клетва? Какво ги е принудило да постъпят по този начин? “ 

Аз не мога самичък да намеря отговора на тези въпроси и по тази причина ми е нужна помощ от всички, които гласоподават в тази страна. Нужна ми е помощ, която да откри свястно опрощение за активността на тези управници. Ако дружно не можем да намерим разумно оправдание-  прокурорите да си свършат работата.

 

И по този начин - търси се помощ от публиката!

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР